Social media campagnes

Alles dat je moet weten.

Voor steeds meer bedrijven is het noodzakelijk om zich te begeven op Social Media. Waar de één op social media met veel plezier goede resultaten boekt, levert het voor de ander vooral werk en teleurstelling op. Waar moet je dan op letten bij een goede Social media campagne?

Social media campagnes
Social media campagnes uitbesteden

Wat is een social media campagne?

Wij leggen het uit.

Social media campagnes zijn een vorm van digitale marketing waarin (meestal betaald) advertenties worden getoond aan specifieke doelgroepen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan om een nieuwe dienst of een nieuw product onder de aandacht te brengen. Een andere reden kan zijn om de naamsbekendheid te vergroten. Een social media campagne hoeft zich niet te beperken tot één social media platform. Regelmatig wordt er voor gekozen om juist meerdere social media platformen te gebruiken. Met name voor wie een brede doelgroep wil bereiken is dit interessant. Het onderhouden van een informatieve bedrijfspagina is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van een goede social media strategie. Dit kun je doen door het plaatsen van berichten, foto’s en video’s.

Zelf een social media campagne opzetten

Dat kan.

Wanneer je een social media campagne gaat opzetten moet je allereest bedenken wat (en wie) je wil bereiken. Social media is namelijk breed inzetbaar en social media campagne is een ruim begrip. De keuze voor welk social media platform en het succes van je social media campagne hangt daarom van jouw bedrijf af. De juiste mensen bereiken op het juiste moment, dat is de sleutel tot succes bij een social media campagne.

De grote uitdaging

Jouw juiste doelgroep vinden.

In tegenstelling tot traditionele vormen van adverteren, kunnen met social media campagnes heel specifieke doelgroepen worden bereikt. De meeste social media platformen geven adverteerders de mogelijkheid om hun ideale doelgroep te bereiken op basis van demografie, geografie, psychografie en interesses. Juist deze mogelijkheid is de kracht van social media campagnes. Daarnaast verschillen de doelgroepen van social media platformen onderling van elkaar. Om een voorbeeld te noemen: De gemiddelde leeftijd van gebruikers op snapchat en TikTok is een stuk jonger dan de gemiddelde leeftijd van Facebook gebruikers.

Stel: Je verkoopt je eigen sieraden via een webshop. Je belangrijke doelgroep zijn vrouwen van middelbare en jongvolwassen leeftijd. De demografische samenstelling van het publiek op Pinterest komt dan waarschijnlijk goed met je doelgroep overeen. Meer dan 60% van het publiek op Pinterest bestaat namelijk uit vrouwen. Daarnaast geeft Pinterest aan dat ze veel millennia bereiken met een huishoudinkomen van meer dan € 100.000.

Een nadeel voor het gebruik van Pinterest is dat je de doelgroep niet goed geografisch kan afbakenen. Echter is dit voor jou als nationale webshop eigenaar waarschijnlijk niet zo belangrijk. Immers kunnen je producten overal verzonden worden. Maar stel dat je een nagelstudio runt? Of een slijterij? Juist, dan kun je je nieuwe aanbieding beter op een ander platform onder aandacht brengen.

Onze kanalen op een rij

Welke social media campagnes ga jij uitbesteden?

Onze tip

Stel reële doelen voor jouw social media campagnes.

Als je hebt bepaald op welk platform jouw doelgroep zich bevind is het tijd om een reëel doel voor je campagne te stellen. De doelen voor social media campagnes kunnen erg uiteenlopen. Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:

  • Meer naamsbekendheid
  • Meer volgers op je social media kanaal
  • Meer interactie op je social media kanaal
  • Meer verkeer op je eigen website via social media
  • Meer reacties op vacatures / het selecteren van werknemers

Het vergroten van naamsbekendheid is een doelstelling die vaak de basis vormt voor social media campagnes. Door berichten te plaatsen op het platform waar jouw doelgroep zich begeeft zal je aantal volgers en naamsbekendheid groeien. Ook kun je kiezen voor YouTube advertenties, Instagram advertenties of samenwerken met influencers. Het nadeel van campagnes gericht op naamsbekendheid is dat het resultaat op korte termijn minder goed is te meten. Daarnaast zal de naamsbekendheid er feitelijk ook van profiteren door gerichte campagnes op te zetten ter promotie van een specifiek product/dienst of gelegenheid. Wil je direct verkeer naar je eigen website trekken via social media? Dan zijn betaalde advertenties de beste optie.

Facebook uitbesteden

Op weg naar succes

De eindeloze mogelijkheden van social media campagnes.

Aan de hand van je doel en de kenmerken van je doelgroep kun bepalen hoe een succesvolle campagne eruit moet zien. Ga je voor een video advertentie? Beeldadvertentie? Tekstadvertentie of laat je je product promoten door een bekend persoon? De mogelijkheden van social media zijn eindeloos. Welke methode je ook kiest om je doelgroep te bereiken, zorg dat je boodschap pakkend is. Te meer als je wilt richten op jonge gebruikers.

Vang jouw doelgroep

De korte spanningsboog.

Social media gebruikers nemen steeds minder tijd om content te bekijken. Door het vele gebruik van social media hebben jongeren namelijk een soort automatisch ‘mediafilter’ om zich heen gebouwd waarin ze snel bepalen of content voor hun relevant is. Over het algemeen geldt: Hoe jonger de gebruiker, hoe korter de spanningsboog. Onderzoeken tonen aan dat generatie Z (geboren tussen 1995 en 2015) maximaal 8 seconden de tijd neemt om te bepalen of content hun tijd waard is. Ook millennials nemen weinig tijd. Weet je deze gebruiker niet binnen enkele seconden te boeien? Dan zal je campagne weinig effect hebben.
Echter, wanneer je deze generatie onderschat door bijvoorbeeld te simpele of weinig inhoudsvolle content te tonen kan dit ook ten koste gaan van het effect van je campagne. Wat werkt dan wel? Duidelijk ‘to the point’ zijn is voor deze doelgroep het beste advies. Vooral wanneer je deze duidelijkheid kan ondersteunen met visuele communicatie en beleving heb je de grootste kans om de aandacht vast te houden.

Vragen over social media campagnes

Wij zetten de antwoorden op een rij,

Hoe creëer je een succesvolle social media campagne?

Er zijn drie belangrijke factoren om je social media campagne tot een succes te laten worden. Als eerst is het van belang dat je je publiek goed kent, wie en waar is je doelgroep? Wanneer je een goed beeld hebt van je doelgroep kun je hier content voor gaan schrijven. Zorg ervoor dat de content aantrekkelijk is, hierdoor creëer je engagement. Goede content is erg belangrijk, denk dan aan een pakkende titel, een kwalitatieve afbeelding en een goede beschrijving. De laatste factor is opvallen. Zorg ervoor dat je anders bent dan de rest, val op.

Hoelang duurt een social media campagne?

Hoelang een campagne duurt ligt volledig aan jezelf. Wanneer een campagne niet lekker loopt kun je ervoor kiezen om de campagne stop te zetten of om hem aan te passen. Je kan namelijk een campagne optimaliseren zodat hij wel lekker gaat lopen. Soms moet je een campagne stopzetten omdat hij té goed gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in de eerste maand zoveel verkoopt dat je voorraad op is. Je zal dan helaas de campagne moeten stopzetten, je kan deze altijd hervatten wanneer de voorraad is aangevuld.

Hoeveel kost een social media campagne?

Met een social media campagne maak je reclame via een social media platform. De kosten hiervan kunnen erg verschillen. Dit ligt er maar net aan welk budget je per dag instelt en via welk platform je de campagne houdt. Elk platform heeft namelijk zijn eigen tarieven. Om resultaat te zien moet je ervan uit gaan minimaal 10 euro per dag uit te geven. Wanneer de campagne goed loopt kun je ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen. Zelf een campagne opzetten kan lastig zijn en daarom wordt dit vaak uitbesteed, hier komen dan wel weer extra kosten voor in beeld.

Wat kost een social media campagne?

De kosten van social media campagnes kun je zo hoog of laag maken als je wil. Uiteraard kun je altijd een gratis campagne opzetten, door simpelweg meer actief te zijn of een update schema te gebruiken. Voor betaalde advertenties kunnen de kosten erg uiteenlopen. Op facebook kun je al voor een paar euro advertenties plaatsen. Op YouTube zijn de kosten variabel. Gemiddeld betaal je hier 0,10 tot 0,25 euro per view, waarbij je pas hoeft te betalen als je video advertentie helemaal wordt afgekeken. Het succes van je campagne hangt echter niet af van de kosten, maar van de creativiteit van de boodschap in combinatie met de vraag of je de doelgroep weet te bereiken. Omdat gebruikers zo weinig tijd nemen om te beslissen of content ‘belangrijk genoeg’ voor ze is, moet je boodschap pakkend zijn en de gebruiker direct weten te boeien.