Pinterest SEO

Waar jouw doelgroep op zoekt.

Wie aan Pinterest denkt, denkt aan een social media netwerk voor het delen van recepten, interieur- en bouwinspiratie en DIY hacks. Maar wist je dat Pinterest, naast een social media kanaal, ook één van de grootste zoekmachines op het web is?

Zet jij voor jouw bedrijf Pinterest in als social media kanaal? Dan doe je er goed aan om jouw afbeeldingen te optimaliseren. Met Pinterest SEO maak je namelijk inzichtelijk welke zoekwoorden jouw (potentiële) doelgroep gebruikt. Zo ben je altijd zichtbaar wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar jouw product/dienst.

Pinterest SEO
Pinterest door BuildSocial

SEO op Pinterest

Waarom Pinterest SEO optimaliseren een must is.

Wanneer je content op Pinterest niet geoptimaliseerd is voor SEO, mis je een potentiële klanten. Zoekwoorden zijn de basis voor een goede SEO strategie en Pinterest kan eigenlijk worden gezien als een visuele zoekmachine. Met het gebruik van de juiste zoekwoorden schotel jij hierdoor jouw diensten/producten voor aan de juiste doelgroep die daar op dat moment naar op zoek is. Je kunt je bijna geen beter moment voorstellen!

Met de juiste zoekwoorden zal het verkeer op jouw Pinterestpagina toenemen. Hierdoor nemen ook de linkbuilding en SEO-kansen toe omdat jouw pins vaker ‘gerepind’ worden. Dit betekent meer individuele verwijzingen naar jouw website waardoor deze onder nog meer gebruikers wordt vertoond! Maar hoe vind je dan de juiste zoekwoorden? Dit kan door middel van de suggesties in de Pinterest zoekbalk of bij Pinterest Trends.

Pinterest trends

De basis voor jouw SEO strategie

 

Bij Pinterest Trends is het mogelijk om een historisch overzicht op te vragen van de populairste zoektermen en onderwerpen van de afgelopen twaalf maanden. Op dit moment zijn alleen de gegevens van de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk nog beschikbaar, maar de verwachting is dat dit snel aangevuld zal worden met gegevens uit Nederland en omliggende landen.

Bij Pinterest Trends is het mogelijk om meerdere zoekwoorden (tot vier stuks) in te vullen in de zoekbalk en de populariteit van deze zoekwoorden te vergelijken. Ook toont Pinterest Trends een selectie gerelateerde zoektermen aan de zoekterm die ingevuld wordt. Zeer handig voor het ontdekken van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw product/dienst waar je voorheen nog niet aan had gedacht. Zo zijn er duidelijke trends te zien in de zoekwoorden rond de bepaalde seizoenen, die zich weer toespitsen op wonen en interieur. Hier kan jij als bedrijf goed op inspelen en zorgen dat jouw pins op de juiste momenten gevonden worden.

Een andere strategie om de juiste zoekwoorden voor Pinterest te vinden is het proberen van zoekwoorden in de zoekbalk. Deze zoekbalk is te vinden op de homepage van de website op computer én in de app op mobiel. Wanneer je hier een begin van een zoekopdracht probeert zal deze zoekbalk automatisch al suggesties geven van zoekopdrachten die populair zijn op het platform. Zo krijg je goed inzicht in elke woorden voor jouw pins interessant zijn. Hier zoeken personen namelijk op én wordt veel op gezocht. Hoe hoger het zoekwoord tussen de suggesties staan, hoe meer zoekvolume op dit woord zit. Dat is de kracht van Pinterest SEO!

Voor onze Pinterest experts beginnen met het plaatsen van pins voor jouw bedrijf, worden altijd eerst de meest populaire zoekwoorden in kaart gebracht. Zo wordt er op voorhand al een strategie bedacht op welke producten/diensten jouw bedrijf gevonden wordt op Pinterest.

Wil jij starten met Pinterest voor jouw bedrijf of ben je al op Pinterest aanwezig, maar heb je geen tijd of juiste SEO strategie om meer bereik te genereren? De specialisten van BuildSocial helpen je graag!

Pinterest SEO: tips

Handige tips en trucs!

Als specialisten op het gebied van social media, verdiepen we ons dagelijks in trends en de laatste updates. Zo testen we zelf ook graag of we de algoritmes op onze eigen wijze kunnen triggeren om zo voorop te blijven lopen. Op het gebied van SEO voor Pinterest kunnen we eigenlijk vrij simpel zijn: het start met de juiste basis. Maar, hoe doe je dit? Dat start allemaal met het verrichten van een onderzoek. Het platform is in de basis immers een zoekmachine, waardoor je vraag en aanbod samen wil brengen. Aan de hand van de zoekwoorden analyse breng je in kaart waar jou potentiële Pinterest volgers naar op zoek zijn, zodat jij hier jouw content op kunt aanpassen. Dit onderzoek kun je op basis van twee methodes uitvoeren:

  • Auto-complete -> wanneer jij een term invult, zal Pinterest zou automatisch aanvullen. Dit doen ze op basis van termen welke men invult op het platform. Je weet dus dat deze termen gezocht worden.
  • Guided search -> je vult een term in en zoekt. Je zult nu een aantal vakjes zien staan. Deze zogeheten ‘guided search boxes’ laten zien welke termen mensen hebben gezocht op het netwerk en kun je dus al leidaard gebruiken in jouw content.

Zo, je weet nu waar men op zoekt. Vanaf hier start de optimalisatie. Dit kun je onderverdelen in meerdere onderdelen:

  • Tekst -> er zijn verschillende vlakken waar we jouw content (tekst) kunt invullen. Hierbij is het zaak dat de woorden uit het zoekwoorden onderzoek naar voren komen. Het is immers zaak dat het algoritme getriggerd wordt! Dit doen we bijvoorbeeld in de titel, beschrijving en de link naar de website.
  • Hashtags -> een beetje een open deur, want we kennen het ook van andere social media kanalen zoals Instagram. Een hashtag is als het ware een voorgeformuleerde zoekopdracht welke mensen kunnen volgen. Het kenbaar maken van deze hashtag in de beschrijving kan zorgen dat de post/pin terugkomt in de resultaten.

Veelgestelde vragen over Pinterest SEO

Onze specialisten leggen het uit.

Wat zijn enkele best practices voor het opbouwen van relevante backlinks naar mijn Pinterest-content?

Enkele best practices voor het opbouwen van relevante backlinks naar jouw Pinterest-content zijn onder andere:

1. Creëer hoogwaardige en boeiende content op je Pinterest-borden die waardevol is voor je doelgroep. Dit zal anderen aanmoedigen om je content te delen en te linken.

2. Zorg ervoor dat je een goed geoptimaliseerd Pinterest-profiel hebt met relevante beschrijvingen en gebruik van relevante zoekwoorden. Dit helpt zoekmachines om je content gemakkelijker te vinden.

3. Promoot je Pinterest-content op andere sociale media platforms en je eigen website. Dit kan meer exposure genereren en anderen aanmoedigen om naar je content te linken.

4. Neem deel aan relevante online communities en deel je Pinterest-borden daar. Dit kan helpen bij het opbouwen van relaties met andere gebruikers en het krijgen van natuurlijke backlinks.

5. Overweeg om samen te werken met influencer of bloggers die jouw Pinterest-content kunnen delen op hun eigen kanalen. Dit kan resulteren in waardevolle backlinks vanaf hun websites.

Door het toepassen van deze best practices vergroot je de kans op het opbouwen van relevante backlinks naar jouw Pinterest-content.

Zijn er geavanceerde Pinterest SEO-strategieën die ik kan gebruiken om mijn concurrentie voor te blijven?

Ja, er zijn verschillende geavanceerde Pinterest SEO-strategieën die je kunt gebruiken om je concurrentie voor te blijven. Ten eerste is het belangrijk om relevante zoekwoorden en hashtags te gebruiken in je pinnamen, beschrijvingen en alt-tekst. Dit helpt Pinterest om je content te indexeren en te ranken. Daarnaast kun je je Pinterest-profiel optimaliseren door een duidelijke omschrijving en link naar je website toe te voegen. Vergeet niet om ook je boards te optimaliseren met relevante zoekwoorden. Een andere strategie is om gebruik te maken van rich pins, zoals productpins of app-pins. Deze geven extra informatie en functionaliteit aan je pins, wat je zichtbaarheid kan vergroten. Experimenteer ook met het gebruik van video’s en stories op Pinterest, aangezien deze steeds populairder worden. Houd ten slotte rekening met het consistent pinnen van kwalitatieve content en het betrokken houden van je volgers. Met deze geavanceerde strategieën kun jij je concurrentie voorblijven op Pinterest!

Zijn er specifieke tips voor het optimaliseren van afbeeldingen en beschrijvingen op Pinterest?

Ja, er zijn zeker specifieke tips voor het optimaliseren van afbeeldingen en beschrijvingen op Pinterest. Ten eerste is het belangrijk om aantrekkelijke en visueel aantrekkelijke afbeeldingen te gebruiken die de aandacht van gebruikers trekken. Zorg ervoor dat de afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn, relevant zijn voor je doelgroep en passen bij de stijl en het thema van je merk.

Wat betreft de beschrijvingen, zorg ervoor dat ze duidelijk en beknopt zijn. Gebruik relevante zoekwoorden om de vindbaarheid te vergroten en beschrijf duidelijk wat gebruikers kunnen verwachten als ze op de afbeelding klikken. Het toevoegen van hashtags kan ook helpen om je bereik te vergroten en je afbeeldingen te categoriseren.

Vergeet ook niet om je afbeeldingen en beschrijvingen regelmatig te optimaliseren. Monitor welke afbeeldingen en beschrijvingen het beste presteren en pas je strategie daarop aan. Experimenteer en test verschillende elementen om te zien wat het beste werkt voor jouw merk.

Hoe kan ik mijn Pinterest-profiel optimaliseren voor betere zichtbaarheid en zoekresultaten?

Om je Pinterest-profiel te optimaliseren voor betere zichtbaarheid en zoekresultaten, zijn er een paar belangrijke stappen die je kunt nemen. Ten eerste is het cruciaal om je profiel volledig in te vullen met een duidelijke en relevante beschrijving. Gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor jouw niche om je profiel beter vindbaar te maken. Daarnaast is het belangrijk om borden te maken die aansluiten bij je doelgroep en hier regelmatig waardevolle content aan toe te voegen. Zorg ervoor dat je borden en pins goed georganiseerd zijn met relevante titels en beschrijvingen. Vergeet niet om ook gebruik te maken van relevante hashtags bij je pins, dit kan je zichtbaarheid vergroten. Ten slotte, interactie is key! Reageer op reacties, volg andere relevante accounts en deel content van anderen. Op deze manier kun je een betrokken community opbouwen en je zichtbaarheid vergroten.

Welke rol spelen trefwoorden en zoektermen bij het verbeteren van mijn Pinterest-zichtbaarheid?

Trefwoorden en zoektermen spelen een essentiële rol bij het verbeteren van jouw zichtbaarheid op Pinterest. Wanneer je relevante trefwoorden en zoektermen gebruikt in je pinnigegevens, titels en beschrijvingen, terwijl je ervoor zorgt dat ze natuurlijk in je content zijn verwerkt, vergroot je de kans dat jouw pins worden gevonden door gebruikers die op zoek zijn naar specifieke onderwerpen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke trefwoorden op jouw niche van toepassing zijn en er vervolgens voor te zorgen dat ze op een organische manier worden geïntegreerd in je Pinterest-strategie. Probeer relevante trefwoorden te gebruiken die populair zijn onder jouw doelgroep en die passen bij jouw content. Hou bij het gebruik van trefwoorden altijd in gedachten dat je waardevolle en relevante content biedt aan je volgers.

Wat is Pinterest SEO en waarom is het belangrijk voor mijn social media strategie?

Pinterest SEO is een strategie die wordt gebruikt om je aanwezigheid op Pinterest te optimaliseren. Het is belangrijk voor je social media strategie omdat Pinterest een visueel zoekplatform is, waar gebruikers inspiratie en ideeën opdoen. Door Pinterest SEO toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je pins beter worden gevonden en meer bereik krijgen.

Om Pinterest SEO toe te passen, is het belangrijk om gebruik te maken van relevante zoekwoorden in je pinbeschrijvingen, titels en metadata. Verder moet je ook zorgen dat je pins visueel aantrekkelijk en van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast is het goed om regelmatig nieuwe pins toe te voegen en je Pinterest-account actief te houden.

Pinterest SEO helpt je om je doelgroep beter te bereiken en meer verkeer naar je website of webshop te genereren. Het is dus zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden binnen je social media strategie.

Hoe kan BuildSocial mij helpen bij Pinterest SEO?

Hoelang duurt het voordat je met Pinterest SEO resultaat ziet?

SEO is een proces dat tijd kost en waarvan je niet gelijk resultaat gaat zien. Wanneer je snel resultaat wil zien kun je beter gaan adverteren op Pinterest maar wanneer je geen tijddruk hebt is Pinterest SEO zeker geen slecht idee. SEO is dus een proces wat tijd kost, het kan wel drie tot zes maanden duren voordat je de resultaten ziet.

Is Pinterest SEO belangrijk?

Kort gezegd: zeker! Wanneer je goed gebruik maakt van SEO bij je Pins dan zullen ze beter scoren. Wanneer je ook gebruik maakt van SEO bij je pinborden zal dit ook weer invloed hebben op een betere vindbaarheid van je Pins. Dit gebeurd niet van de een op de andere dag maar op een langere termijn ga je hier zeker profijt van hebben.

Hoe werkt Pinterest SEO?

Pinterest is net zoals Google een zoekmachine. Dus ook bij Pinterest heb je SEO en SEA. Wanneer je in je Pins goed gebruik maakt van SEO zal je pin beter worden opgepakt waardoor meer mensen hem zien. Als eerst moet je goed gebruik maken van zoekwoorden in je Pin titel, doe hier dus goed onderzoek naar. Andere onderdelen die helpen bij de SEO op Pinterest zijn:
·        Pin beschrijving
·        Alt tekst
·        Link naar pagina
·        Prikbord namen/prikbord beschrijving

Onze kanalen op een rij

Welk kanaal ga jij uitbesteden?