Betekenis: Lookalike-audience

Een lookalike-audience is een marketingterm die gebruikt wordt in social media marketing, met name op platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Pinterest. Het verwijst naar een groep mensen die vergelijkbaar zijn met een bestaande doelgroep. Door het gebruik van algoritmes en gegevensanalyse identificeren deze platforms mensen die vergelijkbaar zijn met jouw bestaande klanten of volgers. Dit stelt adverteerders in staat om hun bereik te vergroten en nieuwe potentiƫle klanten aan te trekken.

Waarom is een lookalike-audience belangrijk?

Het creĆ«ren van een lookalike-audience is een effectieve strategie om je marketinginspanningen te optimaliseren. In plaats van je te richten op een brede doelgroep waarvan je niet zeker weet of ze geĆÆnteresseerd zijn in jouw product of dienst, kun je je richten op mensen die al vergelijkbaar gedrag vertonen met je bestaande klanten of volgers. Dit vergroot de kans dat je boodschap relevant is voor je doelgroep en dat je conversies en verkopen verhoogt.

Hoe werkt het?

Om een lookalike-audience te creƫren, moet je eerst een bronpubliek selecteren. Dit kan een aangepast publiek zijn dat je hebt gemaakt op basis van je huidige klantenbestand, websitebezoekers, app-gebruikers of volgers op social media. Vervolgens selecteer je het gewenste bereik voor je lookalike-audience, bijvoorbeeld 1% tot 10% van de totale gebruikerspopulatie in het land waar je actief bent.

De algoritmes van de social media platforms analyseren vervolgens de kenmerken en gedragspatronen van je bronpubliek en zoeken naar mensen die vergelijkbaar zijn. Ze kijken naar factoren zoals demografie, interesses, online gedrag en koopgedrag. Het resultaat is een nieuwe doelgroep die lijkt op je bestaande klanten of volgers, maar die je nog niet hebt bereikt.

Hoe kun je een lookalike-audience inzetten?

Een lookalike-audience kan worden gebruikt voor verschillende marketingdoeleinden. Je kunt ze bijvoorbeeld targeten met advertenties om nieuwe klanten aan te trekken, je merkbekendheid te vergroten of specifieke producten of diensten te promoten. Daarnaast kun je ze ook gebruiken om je contentstrategie te verbeteren door content te maken die aansluit bij de interesses en behoeften van je lookalike-audience.

Het is belangrijk om je lookalike-audience regelmatig te analyseren en te optimaliseren. Door te kijken naar de prestaties van je advertenties en de interactie van je lookalike-audience met je content, kun je je targeting verfijnen en je campagnes nog effectiever maken.

Influencer marketing kan ook profiteren van een lookalike-audience. Door samen te werken met influencers die een vergelijkbaar publiek hebben als jouw lookalike-audience, kun je je bereik vergroten en je boodschap overbrengen naar mensen die waarschijnlijk geĆÆnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Conclusie

Een lookalike-audience is een waardevol instrument in social media marketing. Het stelt adverteerders in staat om hun bereik te vergroten, nieuwe potentiƫle klanten aan te trekken en hun marketinginspanningen te optimaliseren. Door gebruik te maken van de algoritmes en gegevensanalyse van platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Pinterest, kunnen adverteerders mensen targeten die vergelijkbaar zijn met hun bestaande klanten of volgers. Dit resulteert in relevantere advertenties en een hogere kans op conversies en verkopen.

Laat jouw social media kosteloos analyseren.

Ben je al bezig met jouw bedrijf online op de kaart te zetten, maar wil het niet vlotten? BuildSocial analyseert kosteloos jouw sociale kanalen en voorziet je van een concreet advies.

Analyse aanvragen