Betekenis: UTM-code

Een UTM-code is een stukje code dat wordt toegevoegd aan een URL om het verkeer naar een website te volgen en te analyseren. UTM staat voor Urchin Tracking Module, vernoemd naar de software die later werd overgenomen door Google Analytics.

Waarom is een UTM-code belangrijk?

Een UTM-code is belangrijk omdat het je inzicht geeft in welke marketingactiviteiten effectief zijn en welke niet. Door het toevoegen van een UTM-code aan je URL kun je precies zien waar je websiteverkeer vandaan komt en welke campagnes of kanalen het meeste verkeer genereren.

Hoe werkt een UTM-code?

Een UTM-code bestaat uit verschillende parameters die worden toegevoegd aan de URL. De belangrijkste parameters zijn:

  • utm_source: de bron van het verkeer, bijvoorbeeld Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, etc.
  • utm_medium: het medium dat wordt gebruikt, bijvoorbeeld een post, advertentie, nieuwsbrief, etc.
  • utm_campaign: de naam van de campagne waarmee je het verkeer wilt identificeren, bijvoorbeeld zomeractie, kerstsale, etc.

Wanneer iemand op een URL klikt met een UTM-code, worden deze parameters automatisch doorgegeven aan Google Analytics. Zo kun je in Google Analytics precies zien welke bronnen, media en campagnes het meeste verkeer en conversies genereren.

Hoe maak je een UTM-code?

Er zijn verschillende manieren om een UTM-code te maken. Je kunt gebruik maken van de Google Analytics URL Builder of je kunt een URL-shortener zoals Bitly gebruiken die ook UTM-codes kan genereren.

Het is belangrijk om consistent te zijn bij het gebruik van UTM-codes, zodat je de resultaten eenvoudig kunt analyseren. Zorg ervoor dat je een duidelijke structuur hebt voor het invullen van de parameters, bijvoorbeeld door een standaardnaamgeving te gebruiken voor de bronnen, media en campagnes.

Conclusie

Een UTM-code is een waardevol instrument in de wereld van social media marketing. Het stelt je in staat om nauwkeurig te meten welke marketingactiviteiten het meest effectief zijn en welke kanalen het meeste verkeer genereren. Door het toevoegen van een UTM-code aan je URL’s kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je marketingstrategie optimaliseren.

Laat jouw social media kosteloos analyseren.

Ben je al bezig met jouw bedrijf online op de kaart te zetten, maar wil het niet vlotten? BuildSocial analyseert kosteloos jouw sociale kanalen en voorziet je van een concreet advies.

Analyse aanvragen