Betekenis: Kijkonderzoek

Kijkonderzoek is een term die wordt gebruikt in de wereld van televisie en media om het meten en analyseren van kijkcijfers te beschrijven. Het is een belangrijk instrument voor marketeers om inzicht te krijgen in het kijkgedrag van consumenten en om de effectiviteit van televisie- en mediaplanning te beoordelen.

Hoe werkt kijkonderzoek?

Kijkonderzoek maakt gebruik van verschillende methoden om kijkcijfers te meten. Een van de meest gebruikte methoden is de elektronische meter, ook wel bekend als de people meter. Deze meter wordt geplaatst in een representatieve steekproef van huishoudens en registreert welke zenders en programma’s worden bekeken. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd en geëxtrapoleerd naar de gehele bevolking om een betrouwbaar beeld te krijgen van het kijkgedrag.

Een andere methode die wordt gebruikt, is het dagboekonderzoek. Hierbij vullen de deelnemers dagelijks een formulier in waarin ze aangeven welke programma’s ze hebben bekeken. Deze gegevens worden verzameld en geanalyseerd om een beeld te krijgen van het kijkgedrag.

Waarom is kijkonderzoek belangrijk?

Kijkonderzoek is van groot belang voor marketeers, adverteerders en televisieproducenten. Het biedt inzicht in het bereik en de populariteit van televisiezenders en programma’s, waardoor ze hun marketingstrategieën kunnen optimaliseren. Op basis van kijkonderzoek kunnen adverteerders beslissen waar ze hun advertenties plaatsen om de juiste doelgroep te bereiken en hun marketingbudget effectief in te zetten.

Daarnaast kunnen televisieproducenten kijkonderzoek gebruiken om te bepalen welke programma’s goed scoren en welke minder populair zijn. Dit stelt hen in staat om hun programmering aan te passen en nieuwe programma’s te ontwikkelen die aansluiten bij de wensen van het publiek.

Kijkonderzoek en social media marketing

Hoewel kijkonderzoek traditioneel gericht is op televisie, is het ook relevant voor social media marketing. Platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Pinterest bieden adverteerders de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken en hun marketingboodschap over te brengen. Door het gebruik van analytics en statistieken kunnen marketeers inzicht krijgen in het bereik, de betrokkenheid en de effectiviteit van hun social media campagnes.

Influencer marketing is ook sterk verbonden met kijkonderzoek. Influencers hebben vaak een groot aantal volgers en kunnen daardoor een aanzienlijk bereik genereren. Door het monitoren van de betrokkenheid en het gedrag van de volgers van influencers, kunnen marketeers bepalen welke influencer het meest geschikt is voor hun merk en doelgroep.

Conclusie

Kijkonderzoek is een essentieel instrument voor marketeers en televisieproducenten om inzicht te krijgen in het kijkgedrag van consumenten en de effectiviteit van televisie- en mediaplanning te beoordelen. Het biedt waardevolle informatie over het bereik, de populariteit en de betrokkenheid van zenders, programma’s en social media campagnes. Door gebruik te maken van kijkonderzoek kunnen marketeers hun marketingstrategieën optimaliseren en hun doelgroep effectief bereiken.

Laat jouw social media kosteloos analyseren.

Ben je al bezig met jouw bedrijf online op de kaart te zetten, maar wil het niet vlotten? BuildSocial analyseert kosteloos jouw sociale kanalen en voorziet je van een concreet advies.

Analyse aanvragen