Betekenis: Alt-tag

Een alt-tag, ook wel alt-attribuut genoemd, is een HTML-attribuut dat wordt gebruikt om een beschrijving van een afbeelding te geven. Het is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en helpt zoekmachines de inhoud van een afbeelding te begrijpen en te indexeren. Daarnaast is de alt-tag ook van belang voor gebruikers met visuele beperkingen, omdat screenreaders de alt-tag voorlezen om de afbeelding te beschrijven.

Waarom is de alt-tag belangrijk?

De alt-tag heeft verschillende voordelen voor zowel zoekmachines als gebruikers. Ten eerste helpt het zoekmachines om de inhoud van een afbeelding te begrijpen en te indexeren. Door een relevante en beschrijvende alt-tag toe te voegen, vergroot je de kans dat je afbeelding wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Ten tweede is de alt-tag belangrijk voor gebruikers met visuele beperkingen. Wanneer een afbeelding niet kan worden weergegeven, bijvoorbeeld vanwege een langzame internetverbinding of een technisch probleem, leest een screenreader de alt-tag voor om de afbeelding te beschrijven. Dit helpt gebruikers om de inhoud van de afbeelding te begrijpen en de context van de pagina te achterhalen.

Hoe maak je een goede alt-tag?

Om een goede alt-tag te maken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende richtlijnen:

1. Beschrijf de inhoud van de afbeelding

Zorg ervoor dat de alt-tag een nauwkeurige beschrijving geeft van wat er op de afbeelding te zien is. Gebruik relevante zoekwoorden, maar overdrijf niet. Het is belangrijk dat de alt-tag natuurlijk en informatief is.

2. Houd het beknopt

Probeer de alt-tag kort en bondig te houden, bij voorkeur tussen de 5 en 15 woorden. Lange alt-tags kunnen verwarrend zijn voor gebruikers en zoekmachines.

3. Vermijd het gebruik van “afbeelding van” of “foto van”

Gebruik geen overbodige woorden zoals “afbeelding van” of “foto van” in de alt-tag. Dit voegt geen waarde toe en neemt onnodige ruimte in beslag.

4. Wees specifiek

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in de alt-tag. Vermeld bijvoorbeeld niet alleen “hond”, maar voeg ook het ras toe, zoals “Golden Retriever”. Dit helpt zoekmachines om de afbeelding beter te begrijpen en relevante zoekresultaten weer te geven.

Alt-tag en social media marketing

De alt-tag is ook van belang in het kader van social media marketing. Wanneer je afbeeldingen deelt op platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Pinterest, is het belangrijk om een goede alt-tag toe te voegen. Dit helpt niet alleen bij de vindbaarheid van je afbeeldingen in zoekmachines, maar kan ook de betrokkenheid en interactie van gebruikers vergroten.

Bovendien kan het gebruik van relevante zoekwoorden in de alt-tag helpen om je afbeeldingen te optimaliseren voor zoekopdrachten binnen de betreffende social media platforms. Dit kan leiden tot een hogere zichtbaarheid en meer organisch verkeer naar je profiel of pagina.

Influencer marketing en alt-tag

Influencer marketing is een belangrijk onderdeel van social media marketing en kan ook profiteren van het gebruik van alt-tags. Wanneer je samenwerkt met influencers en zij afbeeldingen delen die jouw producten of diensten promoten, is het essentieel om hen te vragen om een goede alt-tag toe te voegen aan de afbeeldingen.

Dit helpt niet alleen om de vindbaarheid van de afbeeldingen te vergroten, maar kan ook de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de influencer versterken. Een relevante en goed geschreven alt-tag kan de boodschap van de afbeelding versterken en de interesse van de doelgroep vergroten.

Kortom, de alt-tag is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en gebruikerservaring. Door relevante en goed geschreven alt-tags toe te voegen aan je afbeeldingen, vergroot je de kans dat ze worden gevonden in zoekmachines en verbeter je de toegankelijkheid voor gebruikers met visuele beperkingen. Daarnaast kan het gebruik van alt-tags in social media marketing en influencer marketing helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid en betrokkenheid van je afbeeldingen.

Laat jouw social media kosteloos analyseren.

Ben je al bezig met jouw bedrijf online op de kaart te zetten, maar wil het niet vlotten? BuildSocial analyseert kosteloos jouw sociale kanalen en voorziet je van een concreet advies.

Analyse aanvragen